Дентално студио Д-р Шайкова - зъболекар във Варна

Терапия

Лечение на кариеси

Кариесът е най-разпространеното заболяване, при което се разрушават твърдите зъбни тъкани под влияние на микроорганизми (Streptococcus mutans и др.)

Благоприятстващи фактори за неговото развитие са:

                    -          лоша устна хигиена

                    -          прекалена употреба на захарни изделия

                    -          наследственост

Ненавреме и недобре лекуваният кариес прераства в пулпит (засягане на нерва) или гангрена. Тогава се налага ендодонтско лечение (лечение на корена).

За профилактика на кариеса посещавайте Вашия дентален лекар на всеки 6 месеца!

Ендодонтия - кореново лечение

Терапевтично лечение на пулпити, кисти и периодонтити. Запълването на кореновия канал се осъщества чрез пасти, студена или топла латерална кондензация.

Разполагаме с модерен RVG - рентгенов апарат за диагностика на кариеса и усложненията му. Всеки кабинет е оборудван с вградена апаратура за измерване дължината на кореновия канал - апекслокатор и ендодонтски наконечници. Запълненият коренов канал се проконтролира с рентгенография веднага след лечението.

Фрактури на зъби

Фрактурите често се получават при травма, особено при деца, тъй като при тях зъбите са слабо минерализирани и по-лесно чупливи. Те биват 2 вида: 

                 - без засягане на пулпата

                 - със засягане на пулпата

В първия случай зъбите се възстановяват с послойна адхезивна техника (фотополимери).

Във втория случай се налага биологично лечение за запазване на виталитета на зъба или кореново лечение без запазване на виталитета.

1 случай:

Изграждания на зъби с щифт

Силно разрушени зъби могат да се възстановят като се подсилят с вътрекоренов или парапулпарен (за живи зъби) щифт. Добре е след това същият да бъде облечен в корона за здравина и траен резултат.

Бондинг

Бондингът представлява послойна адхезивна (залепваща) техника за възстановяване на формата или промяна на цвета на зъба. Чрез тази техника могат да се прикрият оцветявания по зъбите, да се промени формата им, да се "изправят" леко изкривени или ротирани (завъртяни) зъби. Обикновено се прилага във фронталния участък от зъбната редица. Все пак за постигане на траен козметичен резултат е по-добре след 2-3 години бондингът да се замести с керамични фасети или корони. 

Инлеи

Когато е разрушена по-голяма част от повърхността на зъба и той е витален, за да не се изпилява целия зъб за корона, е добре да се изработи инлей. Това е "пломба", изработена в лаборатория, която след това се циментира върху зъба. Инлеите могат да бъдат изработени от метал, фотополимери, пластмаса или керамика.