Дентално студио Д-р Шайкова - зъболекар във Варна
www.shaykovadent.com>Услуги> Орална хигиена

Пародонтология и клинична орална хигиена

Пародонтологията е наука, която се занимава със заболяванията на зъбодържащия апарат. За да бъде той здрав е необходимо да се спазва добра лична и клинична орална хигиена. Над 90% от пациентите имат възпаление и нарушение в целостта на тъканите около зъба. Ранната диагностика и лечение, обучението в лична зъбна хигиена и редовното използване на средства за почистване, унищожават микробния биофилм (плака), който в повечето случаи е единствен причинител за стопяването на костта. 

Пародонтитът представлява хронично възпаление на венците, поради развитието на бактерии в зъбната плака. Оставен без лечение, той може да доведе до видимо отдръпване на зъбния венец, оголване на зъбите и дори цялостното им изпадане. Това възпаление влияе върху целия организъм - може да повлияе на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

 

Почистване на зъбен камък

Зъбният камък представлява утаени калциеви соли от слюнката, вследствие на лоша устна хигиена, предразположение и наследственост.

Най-често се образува около изходите на слюнчените жлези, т.е. задните повърхности на долните резци и кучешки зъби и букалните повърхности на горните молари (към бузата).

Той представлява лепкав налеп, върху който се отлагат остатъчна храна, калциеви соли и микроорганизми.

Непочистен навреме зъбният камък води до заболяване на зъбодържащия апарат и пародонтити. Вследствие на това може да се достигне до разклащане и загуба на зъбите.

 

Почистване на налепи, оцветявания и зъбна плака

Зъбната плака представлява налеп, който се състои от микроорганизми, олющени епителни клетки от устната лигавица, слюнка, сиалозахариди и др. 

Зъбната плака не може да се види с просто око, а за да се види може да се използват специални багрила и визуализиращи таблетки, с които да се оцвети.

Ако зъбната плака не бъде периодично отстранявана, тя минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък. Друга последица от нередовното почистване на зъбната плака са кариесите.

Ние обучаваме нашите пациенти в правилно миене на зъбите, използване на конци за зъби, малки четчици с цел качествено почистване на зъбната плака и други хранителни остатъци.

Обработка на венечните джобове

 

Пародонтална хирургия

Запазете дълголетието на зъбите си! Вече има как! Има лечение - терапевтично или хирургично - чрез заместване на загубените тъкани с нови, по-устойчиви, укрепващи вече разклатени и безнадеждни зъби.